Hogyan illik felöltözni a családi ünnepekre?

családi ünnep koccintás

A családi ünnepek rendszerint feltöltik az ember lelkét, az együtt töltött időben lehetőség van egy kis kikapcsolódásra azok körében, akiket a legjobban szeretünk. Viszont nagyon sokszor okozhat fejtörést az, hogyan illik felöltözni egy ilyen eseményre. A hétköznapi ruházat nem tűnik megfelelőnek, viszont sok esetben túlságosan elegánsra sem kell venni a figurát. Hol van az arany középút? Íme néhány jó tipp!

Mitől függ, mit kell felvenni?

A családi ünnepekre illő öltözet általában függ az ünnep jellegétől, a család szokásaitól és az adott helyzettől egyaránt. Általánosságban elmondható, hogy az ünnepek alkalmával a meghittség, az összetartozás és a különleges hangulat szoros összefüggésben van az öltözetünkkel. Ezen felül természetesen sokat számít az aktuális időjárás, és hogy kültéri vagy beltéri a program. Ez alapjaiban határozza meg, mely ruhadarabok jöhetnek számításba a nyári hőségben vagy a téli hidegben. Mérvadó továbbá a család stílusa és preferenciái is, hiszen vannak, akik alapból az elegánsabb vonalat követik, míg másoktól kifejezetten távol állnak ezek a darabok. Mindezeken felül a saját stílus és a komfortérzet is nagyon fontosak. Ha ezeket végiggondoljuk, már nem is annyira nehéz összeállítani az ideális szettet!

Születésnap, névnap, évforduló vagy egyéb családi összejövetelek

Attól függően, hogy milyen típusú rendezvényről van szó, az öltözködés lehet laza és kényelmes vagy akár formálisabb is. Fontos, hogy a ruhaválasztás tükrözze az esemény szellemét, és illeszkedjen a hangulatához. Ha a családi összejövetel kevésbé hivatalos, akkor a kényelmesebb, hétköznapi ruhák is megfelelhetnek, hiszen a kinézet mellett fontos, hogy az öltözék komfortos is legyen.

A hölgyeknek érdemes olyan ruhát választani, amely mozgásszabadságot biztosít, ugyanakkor stílusos és megfelelő az összejövetelhez. Ez lehet akár egy farmernadrág és blúz kombináció, de egy csinos szoknya vagy ing is remek választás. Amennyiben evés is van a programban – márpedig általában van – úgy érdemes kerülni a túl szűk, feszes darabokat hastájékon.

A férfiak esetében egy jó minőségű, jól illeszkedő póló és nadrág kombináció szinte mindig ideális egy családi összejövetelen. Ha az esemény kicsit formálisabb, választhatunk könnyű szövetnadrágot is, és természetesen egy stílusos ing és farmernadrág kombináció mindig jó ötlet.

A gyerekeknél a fő szempont a kényelem, és az, hogy nyugodtan játszhassanak, amíg a felnőttek beszélgetnek. Formálisabb eseményre a kislányoknak egy könnyű, légies ruha vagy egy kényelmes blúz nadrággal vagy szoknyával kombináció lehet jó, míg a kisfiúknál szintén a kényelmes póló és nadrág lesz a legjobb.

Milyen eseményre milyen ruha illik?

családi ünnep

Kép forrás: Unsplash

Kerti party vagy közös grillezés

Ezek a családi összejövetelek általában a melegebb hónapokban zajlanak, amikor a családtagok összegyűlnek a szabadban, hogy grillezzenek, piknikezzenek vagy csak egyszerűen eltöltsenek egy kellemes délutánt együtt. Ilyenkor a hölgyeknek lenge ruházat, a férfiaknak chino nadrág egy lazább inggel bőven elég, elegáns, mégis kényelmes. Este, ha hűvösebbre fordul az idő, egy vékony pulóver vagy kardigán jó szolgálatot tehet. Ha beállunk a grillsütő mellé, ne feledkezzünk meg a kötényről, így megóvhatjuk a ruhánkat a foltoktól.

Közös szurkolás

Ha a család együtt nézi a kedvenc sporteseményeket, – akár otthon, akár élőben egy stadionban – érdemes megadni a módját az öltözködésnek. Ilyenkor kifejezetten helye van a sportos szetteknek, sőt, akár a favorit csapat mezét vagy színeit is bátran magunkra ölthetjük. Előkerülhetnek a szekrényből a baseball sapkák, sálak egy egyéb ereklyék, hiszen a szurkolás élménye ezzel válik tökéletesen teljessé. Ezáltal számos közös emlékkel lesz gazdagabb a család, és a fotóalbum is tovább bővül majd néhány mókás fényképpel.

Húsvét vagy más vallási ünnep

Az ilyen típusú ünnepek alkalmával sok család hagyományosan világosabb, tavaszi színekbe öltözik, például pasztell árnyalatokba. Ha már enyhébb az időjárás, a könnyebb, légiesebb ruhák is megfelelhetnek. A különböző virágmintás ruhák a nők esetében például ideális választást jelenthetnek, de egy könnyű szoknya és blúz kombináció is jó. Az uraknak az ilyen eseményekre az egyszerű, de elegáns ing és nadrág kombináció mindig kézenfekvő megoldás.

Amennyiben az esemény formálisabb jellegű (például templomba is mennek közösen), akkor egy jó minőségű öltöny vagy zakó is megfelelhet, a hölgyeknek pedig jól jön egy kardigán vagy blézer. A visszafogott, szolid színek, például fehér, kék vagy szürke mindig elegáns megjelenést kölcsönöznek. Locsolkodáshoz ajánlott egy kicsit elegánsabb szettbe bújni, megtisztelve ezzel a hölgyeket, akik a hagyomány szerint ennek köszönhetően nem fognak „elhervadni”.

A fentiek igazak a gyermekek esetében is. A kislányok egy könnyű ruhában vagy blúzzal kombinált szoknyában, a fiúk pedig egy kényelmes, mozgásszabadságot biztosító szettben érezhetik jól magukat. Ez lehet a nadrág mellé ing vagy akár galléros póló is.

Karácsony vagy más ünnepi alkalom

Az ilyen kiemelt eseményekre különleges öltözék is illik. A kényelmes, mégis elegáns ruhák ideálisak ilyenkor. Ha a családi ünnepség formálisabb jellegű, a hölgyek számára akár egy elegáns estélyi ruha belefér. Kevésbé formális esetekben egy szép szoknya és blúz kombináció is tökéletes.

Ha az ünnepi alkalom inkább lazább, családias hangulatú, akkor választhatunk egy kényelmes, ugyanakkor mégis stílusos ruhát, például egy divatos pulóvert vagy kardigánt kombinálva egy szép farmerral vagy szoknyával. Jól illik hozzá egy alacsony sarkú cipő vagy bokacsizma viselni, míg a lazább eseményekhez kényelmes, laposabb lábbelik is megfelelhetnek.

Az urak számára a formálisabb alkalmakra az öltöny vagy zakó és nadrág mindig elegáns választás. Ha az ünnepi alkalom kevésbé hivatalos, az elegáns ing vagy pulóver és nadrág is megfelelhet. Fontos, hogy az öltözék ápolt és rendezett legyen, még családi ünnepeken is!

Az ünnepi alkalomhoz illő cipők lehetnek a bőrcipők vagy a szövetből készült cipők, amelyek jól passzolnak az öltönyhöz vagy a kevésbé formális nadrágos kombinációhoz.

Természetesen a gyerekek sem maradhatnak ki a sorból. Kislányoknak a szép ruha, vagy szoknya és blúz kombináció mindig megfelelő. A gyerekeknek is fontos, hogy kényelmes legyen a választott öltözék, ezért érdemes puha anyagokat választani. Egy kisfiú számára egy stílusos ing vagy pulóver és nadrág kombináció tökéletes. Kényelmes, mégis elegáns megjelenést biztosít. Az év végi ünnepek jellegzetes színei a piros, az arany és a zöld, amelyeket jó ilyenkor szem előtt tartani.

Legyen kéznél minden kombináció!

Ami a fentieket látva bizonyos, hogy érdemes mindenféle szettből tartani a gardróbban annak érdekében, hogy bármilyen jellegű családi esemény előtt teljes nyugalomban tudjunk elkészülni. Így akár egy kerti parti a program, akár egy rangos évforduló közeleg, nem kell tanácstalanul állni a szekrény előtt, az ideális ruhadarabokat keresgélve. A minőségi, elegáns szettekhez tökéletes lelőhely férfiaknak a MrSale Öltönyüzlet, ahol megtalálhatják a számításaikat. Minden esetben igaz, hogy érdemes jó minőségű termékeket vásárolni, hiszen így akár éveken keresztül erősíthetik a ruhatárunkat a kedvenc darabjaink.

MrSale Öltönyüzlet

Kiemelt kép forrása: Unsplash