Tényleg nem mindegy, hogy mikor fekszik le a gyerek aludni?

gyerek alszik

Több tanulmány szerint az esti rutin megtartása nem csak a szülőknek segítség, hanem a gyerekeknek is segít abban, hogy könnyebben elaludjanak. A következetesség pedig jobb magatartáshoz vezet.

Miért fontos a napirend a gyermek életében?

A napi menetrend megléte nagy hatással van a gyerek viselkedésére, így közösségben is sokkal jobban dolgoznak. Ha a gyerekek rendszertelenül kerülnek ágyba az bizonyítottan rosszul hat a nappali viselkedésére. Az alvási szokásokat és a napközbeni viselkedést vizsgálva a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy minél következetlenebb az esti rutin, a gyerekek annál rosszabbul viselkedtek. Különösen azoknál a gyerekeknél fedeztek fel komolyabb problémákat, akik csak este 9 óra után kerültek ágyba. Ugyanis minél kevesebb és gyengébb minőségű alvásban van részük a gyerekeknek, annál inkább nő a veszélye annak, hogy az agy nem fejlődik megfelelően.

Ezért bármennyire is engedékeny szülők vagyunk, az esti rutintól nem szabad eltérni. A legkaotikusabb és zaklatottabb környezetben is meg kell a szülőnek találni a módját, hogy a gyereket megfelelő időben lefektesse. Biztosítani kell a gyereknek a nyugodt fürdést, a kedvenc mese felolvasását, hogy az elalvását elősegítsük.

Minden korosztálynak adott, hogy mennyi a szükséges napi alvásigénye, az a 3-5 éveseknél 10-12 óra. Sok tudományos vizsgálat alátámasztja, hogy az alvás feltölti a szervezetet energiával, a hangulatra a közérzetre és a tanulási eredményre is hatással van.

Azok a 4 éves gyerekek, akik minden nap ugyanabban az időben kerülnek ágyba, jobb eredményeket értek el olyan felmérésekben, ahol a számolási és szövegértési képességeiket mérték fel.

Szükség van-e szülői szigorra a napirend betartásával kapcsolatban?

A korai lefekvés és a szülői szigor pozitívan hat a gyermek fejlődésére. Az Amerikai Alvástudományi Akadémia szerint az óvodás korúaknak napi 11 óra alvás szükséges. Akik ennél kevesebbet alszanak, azoknak csökken a teljesítményük, mutatja a tanulmány.

Az állandó lefekvési idő nagyon jó hatással lehet a gyermek nyelvi és szövegértési képességeire. A kutató szerint a gyermekorvosnak kellene rávenni a szülőket a megfelelő lefekvési időpont kialakítására, ami a gyermek egészséges alvásához szükséges. A tanulmány készítése során 8000 szülőt kérdeztek meg, először a gyermek 9 hónapos korában majd 4 éves korában számoltak be a szülők a gyermek alvási szokásairól.

Az eredményeket a SLEEP 2010 alvás tudománnyal foglalkozó szakmai szervezetek éves konferenciáján tették közzé San Antonioban.

Miután az óvodában is alszanak délután a kicsik, ezért szükségük van óvodás ágyneműre is. Ovis ágyneműk kiváló áron szerezhetőek be az Oviságynemű webáruházból, ahol számos egyéb textilt vásárolhatunk a számukra.

Összegezve

A kutatások szerint valóban nem mindegy, hogy mikor fekszik le a gyermek aludni, akkor ugyanis ha nem megfelelő mennyiségű és minőségű az alvása, bizonyítottan kisebb teljesítményre képes és kevésbé fejlődik megfelelően az agy.