Anyák napja – ezt kell tudni anyák napjáról

anyák napja eredete

Mit ünneplünk anyák napján, mikor van anyák napja, honnan ered ez az ünnep? Milyen anyák napi szokások vannak Magyarországon és a nagyvilágban? Tudj meg mindent, amit az anyák napjáról tudni érdemes!

Mit ünneplünk anyák napján?

Az anyák napja egy ünnep, amelyet az anyák tiszteletére tartanak világszerte. Az anyák napja célja, hogy köszönetet mondjanak az anyáknak a sok áldozatos munkájukért, amit a családjuk és gyermekeik érdekében tesznek.

Anyák napján a nagymamákat, keresztanyákat, dédiket is megünneplik.

Az anyák napja emellett fontos szerepet játszik az anyaság és a család fontosságának hangsúlyozásában. Az ünnep egy alkalom arra, hogy az emberek elgondolkodjanak az anyasággal kapcsolatos fontos szerepről és jelentőségéről az életükben. Az anyák áldozatos és fáradhatatlan munkája sokszor háttérbe szorul, az anyák napja pedig lehetőséget teremt arra, hogy ezt az értékes munkát méltó módon elismerjék.

Az anyák napja egy olyan ünnep, amely világszerte elterjedt, és számos országban fontos szerepet játszik az anyák tiszteletének és a családi kapcsolatok erősítésének a megőrzésében. Az ünnep a szeretet, az elismerés és az együtt töltött idő fontosságára hívja fel a figyelmet.

Mikor van anyák napja?

Az anyák napját gyakorlatilag az egész világon ünneplik, de eltérő napokon.

Magyarországon az anyák napja május első vasárnapján van.

Mivel mozgó dátumú ünnepről van szó, így minden évben másik napra esik, valamikor május 1 és május 7 közé.

Az anyák napja időpontjai Magyarországon:

  • anyák napja 2023. május 7. vasárnap
  • anyák napja 2024. május 5. vasárnap
  • anyák napja 2025. május 4. vasárnap
  • anyák napja 2026. május 3. vasárnap
  • anyák napja 2027. május 2. vasárnap
  • anyák napja 2028. május 7. vasárnap
  • anyák napja 2029. május 6. vasárnap
  • anyák napja 2030. május 5. vasárnap

Anyák napja dátumai a nagyvilágban

Február második vasárnapján ünneplik Norvégiában.

Március 8-án, azaz a nemzetközi nőnapon ünneplik az anyák napját Albániában, Bulgáriában, Moldovában, Oroszországban, Szerbiában, Vietnámban..

A nagyböjt negyedik vasárnapján tartják az Egyesült Királyságban és Írországban.

Május első vasárnapján ünneplik Magyarország mellett Spanyolországban, Portugáliában, Romániában.

Május második vasárnapján tartják az anyák napját a legtöbb országban,  többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Brazíliában, Kanadában, Kínában, Csehországban, Horvátországban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Japában, Hollandiában, Szlovákiában, Svájcban, Törökországban, Ukrajnában.

Május 10-én ünneplik Mexikóban, El Salvadorban és Guatemalában.

Május utolsó vasárnapján ünneplik anyák napját Franciaországban, Svédországban, Tunéziában, Algériában, Marokkóban.

Május 26-án Lengyelországban tartják anyák napját.

Anyák napja eredete

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, amikor tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.

Az anyák vasárnapját (Mothering Sunday) a keresztények ünneplik az Egyesült Királyságban, Írországban és néhány más angol nyelvű országban, amit egyre inkább anyák napjának hívnak, bár ez a név az amerikai és kanadai világi ünnephez tartozik, amely meglehetősen különbözik az eredeti anyák vasárnapjától. Az 1600-as évektől keresztény vallási ünnep a húsvéti időszakhoz kötődött, amelyet akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapján tartottak. Minden évben a nagyböjt közepén a legtöbb szolgáló meglátogatta az „anya” gyülekezetét (Mater Ecclesiae), ahol megkeresztelték. A családjuktól távol dolgozó szolgálók ilyenkor szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét a marcipánnal töltött Simnel-tortát vagy Simnel-kenyeret. A hagyománnyá vált süteményt együtt fogyasztották el a különböző helyekről egybegyűlt családtagok.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját Julia Ward Howe Anyák Napi Kiáltványa segítségével. Howe az ünnepséget a háború felszámolására szentelte, és évekig Bostonban ünnepeket szervezett. Eredetileg a béke napjának tekintették az anyák napját, hogy tiszteljék és támogassák azokat az anyákat, akik a polgárháború folyamán vesztették el fiaikat, férjüket.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Jelképnek a fehér szegfűt javasolta, mivel szerinte a fehér virág szimbolizálja az anyaság erényeit, a fehér szín a tisztaságot és hitet jelképezi, az illata a szeretetet, a formája pedig a szépség lényegét.

Az ünnepben lehetőséget láttak a virágárusok és a kereskedők, akik az ajándéktárgyak és virágcsokrok értékesítésével hatalmas bevételre tettek szert. Anna Jarvis ezért elkeseredett lett és próbált fellépni a kereskedők által okozott ünnepi fogyasztásellenesség ellen, azonban sikertelen maradt. Az anyák napja azonban továbbra is népszerű maradt az Egyesült Államokban és széles körben elterjedt más országokban is.

Anyák napja története Magyarországon

Magyarországon 1925. március 8-án, azaz nőnapon tartották az első anyák napját a a MÁV gépgyár foglalkoztatójában, Petri Pálné, egy államtitkár felesége ötlete alapján, aki Amerikából hozta. Az ötletet a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői felkarolták, és gondoskodtak az anyák napja országos bevezetéséről, a tanárokat felkérték anyák napi ünnepségek tartására az iskolákban.

Az ünnepet különböző módokon ünneplik az országokban, azonban az alapvető üzenet azonos marad: az anyák szeretete és áldozatkészsége, valamint az ő szerepük és jelentőségük a családokban és a társadalomban.

Anyák napi szokások a nagyvilágból

Anyák napja Angliában

Angliában az anyák napja egy mozgó dátumú ünnep, minden évben más napra esik, nagyböjt negyedik vasárnapján tartják. Általában virággal köszöntik az édesanyákat, a legnépszerűbbek a rózsa, a szegfű és a krizantém. Annak is hagyománya van, hogy egy úgynevezett „Mothering cake” vagy „Simnel cake” nevezetű totrtát sütnek, ami aszalt gyümölcsökkel és marcipánnal készül.

mothering cake anglia anyák napja
Mothering cake, amit Angliában gyakran készítenek anyák napján

Anyák napja Amerikában

Az anyák napja ötlete az Egyesült Államokból származik, ott május második vasárnapján ünneplik. Üdvözlőkártyákkal, virágokkal, ajándékokkal köszöntik az édesanyákat. Gyakori a fehér szegfű, mivel Anna Jarvis, aki azért dolgozott, hogy az anyák napját nemzeti ünnepé nyilvánítsák,  a fehér szegfűt javasolt az anyák napja jelképének.

Anyák napja Ausztriában

A „Muttertag”, azaz az anyák napja Ausztriában május második vasárnapján van. A gyerekek általában kézműves ajándékokat készítenek édesanyjuknak, a nagyobbak meg az ágyban felszolgált anyák napi reggelivel kedveskednek. A virág kötezelező eleme az anyák napi köszöntéseknek, egyéb ajándékokkal is szoktak készülni, és gyakran tölti a család a szabadban együtt a napot.

Anyák napja Franciaországban

A „Fête des Mères”, azaz az anyák napja Franciaországban mozgó dátumú ünnep. Május utolsó vasárnapján tartják, kivéve ha egybe esik pünkösd vasárnappal, mert ebben az esetben június első vasárnapjára tolódik. Franciaországban régi hagyományai vannak az anyák ünneplésének, 1806-ban Napóleon  kijelölt egy napot a sokgyerekes anyák tiszteletére. Minden évben anyák napján a települések polgármesterei kitűntetik a nagycsaládos édesanyákat, egy érmet kapnak, ami  a „la Médaille de la Famille”. Arany medált kapnak, akiknek több, mint 8 gyerekük van, a 6-7 gyerekesek ezüst, a 4-5 gyerekesek pedig bronz érmet kapnak.

A kisebb gyerekek általában tésztából készített lánccal kedveskednek édesanyjuknak, a nagyobbak virágot, parfümöt, ékszert ajándékoznak anyák napján.

Anyák napja Lengyelországban

Lengyelországban fix dátuma van az anyák napjának „Dzień Matki”, május 26-án tartják. A gyerekek általában üdvözlőkártyát készítenek az iskolában az édesanyjuknak, az apukák pedig virágot és tortát vásárolnak mellé. Általában családi vacsorát is tartanak, ahol anyukát kiszolgálják a családtagok.

Anyák napja Romániában

Az anyák napja Romániában hivatalosan május első vasárnapján van, bár vannak, akik március 8-án nőnapon tartják, mivel régebben egyben tartották a két ünnepet. A gyerekek általában üdvözlőlapokkal köszöntik az édesanyjukat.

Anyák napja Németországban

Az anyák napja Németországban május második vasárnapján van, kivéve, ha egybeesik pünkösd vasárnappal, mert akkor május első vasárnapján tartják. A gyerekek általában meglátogatják, felköszöntik édesanyjukat, virággal, csokoládéval, parfümmel kedveskednek, reggelit vagy vacsorát készítenek édesanyjuknak. Az elhunyt édesanyák emlékére fehér virágot vesznek.

Anyák napja Olaszországban

La Festa della Mamma, azaz az anyák napja Olaszországban május második vasárnapján van. Olaszországban az anyák napja sokkal inkább az együtt töltött időről, mint az ajándékokról szól. Anyák napján mindenki igyekszik személyesen meglátogatni édesanyját, aki akadályoztatva van, az telefonon köszönti fel édesanyját. Egyes legendák szerint a telefontársaságok ezen a napon mérik a legnagyobb forgalmat. Anyák napján az anyák nem csinálhatnak semmi házimunkát, az a család dolga.

Anyák napja Szlovákiában

Az anyák napját Szlovákiában május második vasárnapján tartják.

Anyák napja Szerbiában

Az anyák napját Szerbiában március 8-án, nőnapon ünneplik. Ezen a napon a családban a lányok intéznek minden házimunkát, hogy az anyukák pihenhessenek. A gyerekek üdvözlőkártyákkal, versekkel készülnek, ajándékokkal is meglepik az anyukákat, a legnépszerűbb anyák napi virág pedig a szegfű.