Hogyan vigyázzunk gyermekeinkre a nyári melegben?

anya fia

Ahogy közeledik a jó idő, úgy kell egyre inkább átgondolnunk, hogy milyen veszélyek fenyegethetik gyermekeinket a hatalmas nyári forróságban, különösen akkor, ha tudjuk, hogy lesz olyan, amikor huzamosabb ideig kell a napon tartózkodniuk majd. A mi feladatunk az, hogy megvédjük őket, hiszen folyamatosan ki vannak ilyenkor téve a káros UV-sugaraknak. Pillanatok alatt leéghet a bőrük, könnyen hőgutát kaphatnak, rengeteg rovarcsípésnek vannak ekkor kitéve, és a sok szabadtéri, önfeledt játék miatt a sérülések is gyakoribbak, mint máskor. Arra szeretnénk rávilágítani, hogy hogyan tudunk védekezni a nagy meleg ellen, mik az azok az eszközök, amiket bevethetünk annak érdekében (napkalap, naptej, strandsátor) hogy minimalizáljuk a nap sugarai által okozható károkat.

Milyen veszélyek fenyegetik a gyerekeket a nagy melegben?

Mivel nyáron rengeteget játszanak a szabadban a kis barátaikkal, a gyerekek hajlamosak megfeledkezni a megfelelő vízfogyasztásról, ami könnyen dehidratált állapothoz vezethet. Rohangálnak, futnak, nem érnek rá, ha pedig nem szólunk rájuk, nekik bizony eszükbe se jut inni sokszor. A szabadban való másik nagy veszély a napszúrás, ami borzasztóan kellemetlen lesz egy hosszú nap végén. Fejfájással, hányással is társulhat, sőt, súlyosabb esetben akár eszméletvesztéssel is járhat.

A napégést mind ismerjük a saját tapasztalataink alapján, hiszen valljuk be, ez azért nem kerül el senkit élete folyamán – viszont, adott a lehetőség, hogy ennek kedvezőtlen és negatív hatásaira már egészen korán felhívjuk a gyerekek figyelmét, hogy minél később tapasztalják meg, mennyire nem jó dolog. Ha már pici kortól kezdve tisztában vannak azzal, hogy mielőtt kimegyünk, be kell magunkat kenni naptejjel, akkor jó esély van rá, hogy ez természetes legyen számukra és megszokják szép lassan az évek alatt.

Nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy nyáron extrán sok a szúnyog és a más egyéb rovar: könnyebben megszúr a méh, szívják a vérünket a szúnyogok, csak hogy a két leggyakoribbat említsük. Ez ellen különböző krémekkel tudunk védekezni legjobban, kitérünk majd cikkünkben erre is!

Most pedig nézzük, mi az az 5 dolog, ami elengedhetetlen része kell, hogy legyen a nyári felszerelésnek!

Egy jól záródó, minőségi kulacs

Ha a gyerekek ragaszkodnak ahhoz a tárgyhoz, amiből a vizet isszák az már fél siker. Egy kedves minta, egy jó kialakítás mind hozzájárul ahhoz, hogy szívesebben igyanak és többször eszükbe jusson, ha szem előtt van. Mindig, mindenhova vigyünk magunkkal bőségesen folyadékot, legyen feltöltve a tartálya és váljon természetessé, hogy több vizet fogyasztunk a nyári hőségben! Mivel rengeteg vizet vesztenek a sok futkározás miatt, észre sem veszik sokszor, hogy milyen szomjasak. Ha kell, újra és újra emlékeztessük őket, hogy szaladjanak oda ahhoz a kulacshoz és igyanak egyet!

apa fia

Kép forrása: Unsplash

Strandsátor

Egy jól megválasztott strandsátor kincs a nyári napokra. Fel lehet állítani az udvarban, a strandon, a tengerparton, de akár egy rét közepén egy nyári piknik alkalmával – bárhogy is van, mindenhol jó szolgálatot fog tenni. Biztosít egy intim teret, ahol át lehet öltözni, lehet etetni a babát, vagy épp a legforróbb órákban a csendes pihenőt is meg lehet itt tartani. Segít, hogy a dolgaink ne legyenek szanaszét, hanem egy „zárt” térbe kerüljenek, és mivel árnyékot ad, a nap sugarai ellen is hatékony védelmet nyújt. Természetesen minél nagyobbat választunk, annál több kényelmi funkcióját kihasználhatjuk – az biztos, hogy hamar meg lehet szeretni ezt a terméket és ha egyszer beruházunk rá, akkor utána vinni fogjuk magunkkal mindenhova!

A napkalap és naptej párosa

E két dolog „kéz a kézben” jár, gyakorlatilag ki se engedjük a lakáson kívül nélkülük a gyermekünket! A legalapvetőbb felszerelések a nagy melegben, a legjobb, ha már késő tavasszal elkezdjük őket használni, mert igen erős tud lenni a sugárzás már ekkor is. A gyerekek fejbőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, és sajnos az is le tud égni – a bőrükről nem is beszélve. Mivel érzékenyebb, jobban is fáj: nagyon kellemetlen és rossz dolog, ne tegyük ki őket ennek, mert a mi felelősségünk, hogy be legyenek kenve és hogy felhúzzák azt a fejfedőt!

Ha vízparton vagyunk, akkor arról is gondoskodnunk kell, hogy a pancsolás után újra legyen kenve a naptej.

Egy jól megválasztott lábbeli

Természetes, hogy nyáron sokat mezítlábazunk, mert nagyon jó érzés, és kell is a lábboltozat fejlődésének! Fel kell azonban mérnünk a terepet, hogy valóban alkalmas-e minden körülmény és nem érheti-e sérülés a gyermekünket? Egy vízparton a homok nagyon forró tud lenni, a fűben és a vízben pedig bármikor, bármi elvághatja a lábukat. A csúszósabb helyeken könnyen kimehet a bokájuk, ha nem tart megfelelően a szandál, ezért mindenképpen érdemes egy minőségi darabot beszerezni.

Védelem a rovarok ellen

Nyáron mindenki ki van téve annak, hogy a szúnyogok, méhek és egyéb rovarok kellemetlen perceket okozzanak. Sajnos a gyerekeknek ez nagyon rossz tapasztalás, hiszen legtöbbször nem tudják még, milyen kellemetlen egy darázs szúrása vagy hogy milyen, amikor egy szúnyog áldozatául esünk…Mindenképpen érdemes allergiás reakciók elleni gyógyszert magunknál tartani, illetve olyan hűsítő géleket, amik enyhítik a fájó, viszkető bőrfelületet. Arról nem is beszélve, hogy léteznek már olyan krémek, amivel megelőzhetjük a bajt és előre gondoskodhatunk arról, hogy még csak ne is akarjanak a gyermekünk közelébe jönni!

Ha figyelünk erre a néhány dologra, akkor már nagyon sokat tettünk azért, hogy a nagy nyári meleget minél kellemesebben és önfeledtebben élhesse meg a gyermek, és ne kelljen szembesülnie hamar azzal, milyen sok kellemetlenséggel tud járni az erős napsütés.

Kiemelt kép forrása: Unsplash